keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Hyydytetty tyrnikakku



Kutsuin sunnuntaina ystäviä kahvittelemaan sen kunniaksi, että me muutetaan alle kahden viikon päästä. Eräänlaiset Hervannan hyvästijäiskahvit, ja pitihän siinä leivonnaisiin saada vähän kaapeista ja pakastimesta aineksiakin tuhottua ennen muuttoa. K-kaupassa pakasteissa pisti silmään Pirkan uusi tuote, tyrnimarjat! Oon melkoinen tyrnifani ja olin tästä tosi innoissani! Päätin siis tehdä pitkään mielessä olleen kakun. Kakkuun tulevan tyrnimehun voi puristaa siivilän läpi sulatetuista marjoista, tai käyttää valmista pullotettua 100% tyrnimehua. Tein kakun pieneen 15cm irtopohjavuokaan. Luonnollisesti saat isomman kakun tuplaamalla ainesten määrän ja tekemällä esim. 22-24cm vuokaan.





Pohja:
100g kaurakeksejä
32g voita

Kakku:
4,5 liivatetta (liivatteen voi puolittaa ihan vaan taittamalla)
200g tuorejuustoa
2dl kermaa
1 kananmunan valkuainen
1dl sokeria
1tl vaniljasokeria
1dl tyrnimehua

Kiille:
1dl tyrnimehua
0,5dl vettä
2rkl (tai oman maun mukaan) sokeria
1,5 liivatetta

Murskaa kaurakeksit monitoimikoneessa tai käsin ja sulata voi. Sekoita keksimurska ja voi keskenään. Painele keksivoi-seos leivinpaperilla vuoratun 15cm irtopohjavuoan pohjalle ja laita vuoka jääkaappiin odottamaan.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kananmunan valkuainen ja kerma vaahdoksi omissa kulhoissaan. Sekoita kolmannessa kulhossa tuorejuusto, sokerit ja siivilän läpi puserrettu tyrnimehu tai valmis tyrnimehu. Kuumenna tilkka tyrnimehua (n.2rkl) kattilassa kiehuvaksi ja sulata siihen liivatteet. Kaada liivateneste sitten ohuena nauhana vatkaimella sekoittaen tuorejuustoseokseen. Lisää valkuaisvaahto ja kermavaahto kevyesti nostellen joukkoon. Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa pari tuntia ennen kiilteen lisäämistä.


Valmista kiille vasta kun kakkuosa on hyytynyt. Sekoita vesi, mehu ja sokeri keskenään. Laita liivatteet kylmään veteen noin viideksi minuutiksi. Jälleen kuumenna tilkka tyrnimehua ja liota liivatteet sinne. Kaada ohuena nauhana tyrnimehuseokseen. Kaada kevyesti kakkumassan päälle ja laita hyytymään. Koristele valmiina vaikkapa tuoreilla marjoilla.


2 kommenttia:

  1. Katsoin reseptin ja huomasin harmikseni, että kakkuun tulee kananmunaa. :( mä olen kananmuna-allergikko joten osaatko sanoa onko mikään näistä herkuista kananmunaton?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Rebekka!
      Sori kun huomasin viestisi vasta nyt! Kaikista mun hyydytetyistä kakuista voi vaan jättää kananmunan pois! Ei muuta! :) Ei vaikuta mihinkään muuhun. Oon laittanu sen vaan lisäämään hieman kuohkeutta. Eli testaamaan vaan!

      Poista

Jätä kommentti